12 Mart 2018 Pazartesi

Koşuda Rahatlık Sağlayacak Saat Seçimi


Koşuda Rahatlık Sağlayacak Saat Seçimi


Genelde yeni koşuya başladıysanız ve bir grup ile koşuyorsanız çevrenizdeki koşucularda garip saat çeşitleri görüyorsunuzdur. Sosyal medyada yaptıkları koşuları ve yürüyüşleri paylaştıklarını gözlemlemişsinizdir. Bu ilginç saatler zamanı göstermek dışında farklı işlemler de yapıyorlar. Bu saatlerden kullanan biri olarak günlük saate bakmayı bile bazen unutur hale geliyorum.
6
Sizlere bu saatlerin koşu sporu için hangi özelliklerinin kullanıldığından ve hangi seviyede neye ihtiyacınız olduğundan kısaca bahsetmeye çalışacağım.
Spora Özel Saatler Ne İşe Yarar?
Genel  hatları ile yaptığınız koşu aktivitenizin verilerini saatinizin ekranından görüntüleyebilirsiniz. Koştuğunuz mesafe, koşu esnasında geçirdiğiniz süre, anlık ve ortalama koşu temponuz, anlık ve ortalama nabız değerleriniz, hedef tempo, belirlenen sürelerde veya mesafelerde uyarı vermesi, yaktığınız kalori gibi özellikleri sayabiliriz. Daha ileri seviyeler için interval antrenmanlarınızı dahi programlayarak bir sanal koça dönüşebilmekteler.
Saatimi neye göre seçmeliyim?
Saat seçiminiz, koşuya ayırdığınız zaman ve yaptığınız antrenman seviyeleri ile paralellik göstermelidir. Başlangıç seviyesi için en üst model saati kullanamazsınız veya kullanmayın demek yanlış olur. Tabi ki de kullanabilirsiniz ancak ihtiyacınız olmayacak özellikler nedeniyle hem kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz hem de kullanmayacağınız bir dizi özelliğe gereğinden fazla ücret ödemeniz gerekecek. Tam tersi ileri seviye bir koşucu iseniz başlangıç seviyesi bir saat size yetersiz gelecektir. Bu sefer de üst seviye bir saat daha almaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Peki hangi seviyede hangi özellikler gerekli oluyor?
Başlangıç Seviyesindeki Koşucular İçin Saat Seçimi
Öncelikle başlangıç seviyesi kimleri kapsar kısmını belirtmekle başlayalım. Haftada 1 veya 2 defa koşuya zaman ayırıyorsanız, kilo vermek veya boş zamanlarınızı değerlendirmek için koşuya çıkıyorsanız başlangıç seviyesi bir saat sizin için yeterli olacaktır.
Bu seviye bir koşucu mesafe ve hızdan çok koşarken geçirdiği süreye dikkat etmelidir. Bundan dolayı GPS özelliği sizin tercihinize kalıyor. Ancak koştuğunuz mesafeyi merak ediyorsanız bu özelliğin bulunması fena olmaz.
Genel olarak başlangıç seviyesindeki koşucular için saatte bulunması gereken özellikler;
-Kronometre
-GPS (Tercihinize bağlı, mesafeyi daha doğru bir şekilde öğrenmek isterseniz bulunması gereken bir özellik. Bu özelliğin saatin kendisinde olmasına dikkat etmenizi öneririm. Bazı saatler telefon destekli GPS özellliği taşıyabilmektedir. Bu sefer de hem telefon hem saat taşımanız gerekebilir.)
-Nabız Ölçme (Yeni model saatlerde bilekten nabız ölçme özelliği mevcut ya da göğüs bandı ile de nabzınızı ölçebilirsiniz. Tamamen sizin tercihinize bağlıdır.)
-Boy, kilo, yaş gibi özelliklerinizi saat üzerinde giriş sağlayabilmeniz de kalori hesabı için daha doğru bir sonuç verecektir.
-Ek bilgi: Pille  çalışan saatler yerine şarj edilebilir özellikli bir saat tercih etmenizi öneririm. Spor esnasında tuşlara basmaktan dolayı pil hızlı bitebiliyor, ancak şarj özellikli saatlerde böyle bir sorunla karşılaşmamız olursunuz.
Decathlon’dan önerilen ürünler 
Başlangıç seviyesi için ideal olan GPS’siz saat önerilerimiz:

nabizolcer
Onrhythm 110 Nabız Ölçerli Koşu Saati’ni Keşfetmek İçin Tık Tık.



oncoach
Oncoach Akıllı Bileklik İçin Buraya!

Başlangıç seviyesi için GPS’li saat önerimiz:

onmove
Onmove GPS’li Saat’i Keşfetmek İçin Tıkla


Orta Seviyedeki Koşucular İçin Saat Seçimi
Orta seviye koşucular genelde haftada 2 veya 4 gün koşuya zaman ayırabilmektedirler. Bu seviyedeki koşucular hedef bir mesafe ve tempo belirlemektedirler. Saatinizde antrenman programlamaya uygun olması daha ileri seviyeleri düşünüyorsanız iyi olabilir. Ama fiyat tabiki de artacaktır.
Ayrıca orta seviyede saatin ekranına birden fazla verinin yansıması sizin için kolaylık sağlayacaktır. Örneğin;Kronometre + Mesafe veya Ortalama Pace(tempo) + Nabız vb.
Bulunması gereken özellikler;
-Kronometre;
-Mesafe
-Anlık Pace (Tempo) ve ortalama Pace (Tempo)
-Nabız Ölçme (anlık ve ortalama)
-Kalori
-Tur/Lap (Bir parkta veya pistte koşarken manuel veya otomatik olarak ölçme sistemi temponuzu dengeli tutmak için ideal olacaktır)
-Antrenmanları kaydetme (Bu özellik antrenman sonrasında kaydı kontrol etmenizi ve bir sonraki koşuya yeni bir hedef ile çıkmanız için ideal olacaktır.)
-Verileri mobil cihazınıza ve internet ortamına aktarabilme özelliğinin bulunmasını da tavsiye edebilirim. Strava veya kullandığınız saatin kendi uygulamasına verilerinizi aktardıktan sonra antrenmanlarınızı kontrol edebilir, kayıt altına alabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Orta seviye için ideal olan saat önerimiz:

onmove_orta
Onmove 120 GPS Saat Hakkında Detaylı Bilgi İçin Buraya!

İleri Seviye Koşucular İçin Saat Seçimi
Bu seviyede artık tüm özellikler açılmış oluyor. Başlangıç ve orta seviyedeki özellikler zaten olmalı tabi ki ama daha teknik özelliklere de ihtiyacınız olacak. Ayırmanız gereken bütçe de marka ve saate göre değişecektir.
Haftanın 5 -7 günü koşan, belli bir mesafeyi bellirli bir süre içerisinde koşmayı hedefleyen koşucuların aradığı özelliklere sahip bir saat almalısınız. Trail, pist, yol ve dağ parkurlarının hepsine uygun verileri gösterebilen bir saat tercih etmeniz işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Antrenman süreleriniz uzadığına göre saatinizin de size ayak uydurması önemli. Şarjı uzun giden bir saat tercihinde fayda var.
Hedef yarışlar, hedef dereceler için çokça antrenman yapmak gerekli. Bunun için de antrenman kaydı yapabilen veya saat üzerinden interval ayarlanabilen bir cihaz önem taşımakta. Örneğin 12 tane 600 metre ve 2 dakika joglar ile saatinizi ayarlayacaksınız ve onun sizi uyarması yetecek.
Ayrıca en güzel yanı ise çevrenizde atletizm pisti olmasa da pist varmışcasına antrenman yapabilirsiniz:)
Peki  bulunması gereken özellikler neler olmalı bu seviyede?
-GPS (Dağ ve trail koşuları planınız var ise yükseklik kazancı ve kaybı gibi verileri ekranda göstermesi faydalı olacaktır.)
-Mesafe
-Ortalama Pace ve Anlık Pace
-Nabız Ölçme (Bilekten, göğüs bandı veya koşu içliğine/iç çamaşırına entegre) https://www.decathlon.com.tr/first-sporcu-sutyeni-id_8353050.html
-İnterval  ve antrenman programı düzenlenebilmesi (interval tekrar sayılarını ekranda göstermesi tek tek tur saymanızı önler. Sesli uyarı bulunması da antrenmana odaklanmanızı sağlayacaktır.)
-Hedef tempo veya pace
-Ayarlanabilir veya otomatik lap/tur
-Antrenman kayıt özelliği
-Saatin bluetooth veya kablo ile bilgisayara ve mobil cihazlara bağlanabilmesi. (Bu özellik antrenman detaylarınızı kontrol etmeniz için faydalı olacaktır. Ayrıca GPS saat firmaları internet ortamına cihazın bağlanması ile GPS verilerini güncellemektedir. Ortalama 7 ile 10 gün arasında uydular yer değiştirmektedir. Güncellemeler saatinizin daha net mesafe ölçümü yapmasını sağlayacaktır.)
-Kadans (cadence) sayısı ölçebilmesi koşunuzun daha ekonomik hale gelmesini sağlayabilir.
-Ekranda aynı anda en az 2 hatta daha fazla veri göstermesi sizin için yararlı olacaktır.(Örneğin; ortalama pace, geçen süre (kronometre), toplam mesafe hepsi tek ekranda)
-Isınma, ana antrenman ve soğuma gibi bölümlere ayrılarak antrenman programlama özelliği de faydalı olacaktır.
Ek Bilgi: Farklı sporlar yapıyorsanız bisiklet, yüzme vs gibi multi sporlara uygun olan saatleri de tercih edebilirsiniz.
İleri seviye için ideal olan saat önerimiz:

onmove_ileri
Onmove 220 GPS’li Koşu Saatini İncelemek İçin Tık Tık.


Kullanım rahatlığı açısından, nabız kemeri yerine direk koşu içliği veya koşu iç çamaşırı üzerine takılabilen nabız ölçerlerini de tercih edebilirsiniz. Kalenji markası hem uygun fiyatlı hem de farklı seçenekler sunmakta.

Saatinizi mobil cihazınız ile eşleştirdikten sonra kaydedilen verileri Decathloncoach uygulaması üzerinden görüntüleyebilirsiniz.Telefonunuz ile koşuyorsanız GPS’i açarak Decathloncoach ile de koşabilirsiniz.
GPS’sinizin full çekmesi ve saatinizin şarjının bitmemesi dileğiyle! 🏃

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

BMI Calculator `Vücut Kitle İndeksi Hesaplama` Body Mass In...